Baderomsbelysning – hvordan velge og ordne lamper til bad?


lamper til bad

Et bad er et rom der belysning spiller en veldig viktig rolle, spesielt når det ikke er naturlig lys. Selv om badet ditt har et vindu, holder du det sannsynligvis dekket med persienner eller rullegardiner. Tross alt vil alle føle seg tryggere og komfortable mens de bruker badet, for følelsen av intimitet er også veldig viktig. Det er da nødvendig å velge riktig belysning. Det er lyset som former rommet og skaper en atmosfære som bidrar til avslapning. Så hvordan belyser du badet? Hvordan velge de riktige lamper til bad? Hvor mange lyspunkter bør du bruke og hvilken badelampe skal du velge for å utføre alle disse funksjonene? Her er noen tips.

Hvordan planlegge baderomsbelysning?

Når du planlegger valg av lamper til bad, bør flere aspekter tas i betraktning. Lyset er nyttig i daglig pleie og rengjøring. Ensartet belysning i hele rommet er av stor betydning når det gjelder renslighet og hygiene.

Når du bestemmer deg for tilrettelegging av lyspunkter, bør du også passe på å arrangere speilet på en slik måte at personen som står foran det tydelig kan se hele ansiktet. Først og fremst, husk å belyse området rundt badekaret eller dusjen riktig, noe som er avgjørende for husholdningens komfort og sikkerhet.

En slik garanti gis av lamper med en passende vanntetthet klasse. Når du skal ordne et bad, er det verdt å fokusere på tetthetsklassen til IP65-armaturen. Nummer 5 på slutten informerer oss om at armaturen er riktig beskyttet mot vann.

Hvilken lampe ti bør du velge?

• Hovedbelysning (i tak).
• Funksjonell belysning (spot, side).
• Ekstra (dekorativ) belysning.

Hvilken lysfarge skal du velge på badet?

Lyset på badet skal være sterkt og gjennomsiktig – en som ikke vil være et problem under morgenaktiviteter på toalettet. Derfor er det best å velge belysning med en nøytral farge eller nær kulde. Denne fargen på lyset er mer stimulerende, spesielt om morgenen – når lyset hjelper deg med å våkne raskere. Kjølig lys betyr også bedre synsstyrke og mer realistiske farger, noe som er veldig nyttig, spesielt når du barberer eller bruker sminke om morgenen.

Ikke bare fargen på lyset er viktig, men også intensiteten. Belysningen skal være lys og klar, det vil si at den skal være i området 200-500 lumen. Varme, mer atmosfæriske pærer kan velges for ekstra belysning, for eksempel en dekorativ vegglampe eller en lampe som henger over benkeplaten på badet. Det er verdt å huske at minimum lysstrøm for hver kvadratmeter er 200 lumen.

Belysning på hele badet – den viktigste lyskilden

Essensen av å ordne et bad er å sikre jevn fordeling av lys gjennom rommet og å belyse alle kriker og kroker.

halogenbeslag

En av måtene å sikre jevn lysfordeling er å installere et undertak der vi skal plassere halogenbeslag. De kan ha forskjellige former: runde, firkantede, samt forskjellige overflater, for eksempel kromfarget. Det er en praktisk og estetisk løsning, derfor blir den ivrig valgt av folk som arrangerer bad. En ekstra fordel er at den har en utskiftbar lyskilde. I tillegg kan vi installere både klassiske halogen- og LED-lyspærer i varme eller kalde farger – alt avhenger av våre preferanser.

En annen måte å belyse rommet optimalt på er plafonds, som også kan inneholde utskiftbare lyskilder, som lysrør eller halogener. Foreløpig blir plafonds laget i LED-teknologi også mer og mer populære, ettersom de ikke krever utskifting av lyspærene.

plafonds laget i LED-teknologi

Speilbelysning – vegglamper på badet

Vegglamper til badet brukes oftest som et dekorativt element, men også takket være dem vil vi kunne skape det rette atmosfæren på rommet. Moderne vegglamper på badet brukes også ofte som tilleggsbelysning for speil eller dusj. En sterk, men kort lyskilde er perfekt for barbering, sminke eller for å prøve antrekk.

Når det gjelder speilbelysning, bør det tas hensyn til at lyset ikke skaper skygger eller endrer fargen på ansiktene til folk som ser i speilet. Hvis vi har å gjøre med et speil med en smal overflate, vil det være greit å henge to lampetter på begge sider av speilet, helst i husstandens øyehøyde (ca. 1,6-1,7 m fra gulvet).

Avhengig av behov kan lampene også monteres på speiloverflaten. Når speilet er for bredt slik at vegglampene ikke er nok, er det verdt å velge en ekstra lyskilde for hele speilets øvre kant, som vil belyse hele badet enda mer. Panelene kan ha forskjellige størrelser og gi varmt, diffust lys. Da vil den nå andre hjørner av rommet. Et speil med integrert belysning viser seg også å være en funksjonell løsning.

Et speil med integrert belysning

Lamper til bad – belysning for dusj eller badekar

Selv om mange baderom, på grunn av lite plass, ikke trenger lamper i nærheten av badekar/dusjen, er det verdt å bruke ekstra lyspunkter ved tilfelle av større rom. De skal belyse hele dusjen eller badet godt, somtidig som de ikke irriterer øynene. Et mykt punktlys er nok til å belyse dusjkabinettet og badekaret. Som lyskilde kan vi bruke lampetter eller halogener.

Uansett hvilke lamper til bad vi bruker: tak- eller vegglamper, bør vi ta hensyn til deres hermetiske egenskaper. Når det gjelder lyskilder i et vått og fuktig området, er det tilstrekkelig med lamper med IP65-beskyttelse.

Hengende lamper i stedet for vegglamper

Dette er en trend som har blitt et fast innslag i moderne baderomsinnretninger. Designere og investorer erstatter i økende grad klassiske vegglamper med designer hengelamper. Et hyppig valg er slanke lamper med glasskjermer, og til og med anheng i tillegg supplementert med dekorative lyspærer.

Hengelamper er spesielt ivrig installert på bad med lange benkeplater. I dette tilfellet erstatter de imidlertidig ikke vegglamper, men komplementerer dem. Vegglampen over speilet, som gir kjølig lys, suppleres som regel på en fin måte med et dekorativt anheng montert på siden av servanten.

dekorativt anheng montert på siden av servanten

Lamper til bad – oppsummering

Det må huskes at baderomsbelysningen ikke bare er dekorativ, men fremfor alt må den være funksjonell. Derfor er det verdt å huske noen få aspekter:

• Badet skal være jevnt opplyst – spesielt viktig under sminke, barbering eller rengjøring hver dag. Velg en badelampe med lukket skjerm, helst melkeglass.
• Fargen på rammen – mørke farger på lamper kan redusere lysmengen, derfor en god løsning er å velge en metallramme som i tillegg reflekterer strålene. Krom eller gull er et godt valg for et bad.
• Unngå gjenskinn – velg en badelampe med lukket skjerm, takket være dette vil du redusere risikoen for refleksjon i speilet eller gjenskinn mens du bader.
• Velg riktig belysning for baderommet – på et bad med et areal på ca. 6 kvadratmeter er taklampe med en 75 W-pære nok. Men hvis badet ditt er større enn 10 kvadratmeter, bør det være noen lyspunkter med 50 W glødelamper i taket. Dette vil tillate at hele rommet blir jevnt opplyst.

Leave a Comment