utendørsbelysning

Utendørsbelysning til hjem og hage


Utendørsbelysning til hjem og hage

Et perfekt hjem må ha en perfekt belysning. Godt planlagt utendørsbelysning er veldig viktig, fordi spiller den en dobbel rolle – den skremmer bort potensielle tyver og viser den riktig vei for inviterte gjester. Dessuten lar kunstig lys deg sette pris på skjønnheten i huset og hagen også etter mørkets frembrudd. Utendørsbelysning skaper en unik atmosfære. I løpet av dagen har utelamper også en dekorativ funksjon.

1. Utendørsbelysning – er det verdt det?

Svaret på dette spørsmålet er åpenbart. Imidlertid, i utvalget av utendørs lamper, bør du fremfor å være konsekvent – hvis belysningen er moderne, er det verdt å opprettholde denne tendensen i alle elementer uten å blande stiler.

Den beste rådgiveren er alltid moderering. Det er verdt at utendørsbelysningen skal forbli stemningsfull og delikat, spesielt hvis vi kan se den fra vinduene i huset vårt. Det sterkeste lyset skal være på f.eks. trapper, og et litt mykere lys – ved inngangen til huset.

2. Hvilke utelamper er populære?

Den mest populære formene for utendørsbelysning er:

vegglamper – den mest utbredte formen for utelys, og brukes både på garasjevegg og husvegg;
• en utelampe med spotter – for punktbelysning av vegger, planter eller vannfunksjoner;
• den såkalte «innlegg» – ofte brukt som veibelysning;
• hengelamper og plafonds – de fungerer godt som takbelysning på terrasser og balkonger;
• hagebelysning – belyser din hage eller uteområde, både for å belyse busker og trær og ellers lys for å skape stemning i hagen, uteområde og terrassen og trappene;
kulelamper og lyskuler- de nyeste trenden innen moderne hage.

3. Utebelysning med bevegelsessensor

Lamper med bevegelsessensor er en egen kategori av utelamper. Vi installerer dem vanligvis der hvor trenger vi et lys «on demand». Vanligvis trenger vi denne type belysning i garasje eller innkjørsel. Avhengig av modell sensorens definerer registrering avstand (2-10 meter). Denne sensor sitter under armaturen og aktiverer lyset når noen kommer i nærheten.

I tillegg lamper med bevegelsessensor er så minimalistiske, at de vil ikke forstyrre kombinasjonen med blomster eller andre gjenstander i nærheten. Klistremerker med adresse eller husnummer vil også være en interessant idé.

4. Typer av strømforsyning til utelamper

Det er to typer strømforsyning av utelamper. Den første er en klassisk elektrisk installasjon, hvor før må du bringe strøm til monteringssted først. Da kan du installerer lampene. Det andre typer av strømforsyning er sollamper med lyspaneler i konstruksjonen. En slik lampe lades om dagen ved solstrålene. Derfor LED-teknologi er en sollampe som er et veldig praktisk alternativ til en klassisk strømforsyning.

5. Utebelysning – IP-klassifiseringen

IP «Index of Protection» består av to sifre. Den første betegner graden av beskyttelse mot faste stoffer og den andre graden av beskyttelse mot væsker. Grunnleggende lysarmaturer har beskyttelsesklasse IP20 (som betyr bruk i et tørt rom). Utelamper (med økt beskyttelsesklasse) tilhører en egen kategori.

Lysarmaturer med høy grad av beskyttelse er lamper som er motstandsdyktige mot støvpartikler, smuss og vann. Slike lamper kan trygt installeres som fasadebelysning. Selv under kraftig regn er det ingen risiko for at lampen blir skadet av vann.

6. Montering av utelamper

Veggene i bygningen

Lamper med IP44-beskyttelsesgrad kreves for fasaden (beskyttelse mot regndråper som faller fra alle sider). Ulike typer vegglamper og plafonds kan installeres på veggene.

Soffit, taktekking

Lysarmaturer installert i taket har lavere krav. Riktig installasjon av lampene beskytter dem mot direkte flom med vann. IP23-klasse betyr beskyttelse mot regndråper faller i en vinkel på 60 °.

Bakke

Lamper med beskyttelsesklasser i IP65 og IP67 tåler effekten av en vannstrøm fra hvilken som helst retning. Lamper av denne typen har ugjennomtrengelige, værbestandige, herdet glass eller plastlinser, lampeskjermer fra rustfritt stål, pakninger ved siden av lampeskjermen og strøminngangen.

llustrasjonen viser prinsipper for installasjon av lysarmaturer med ulik beskyttelsesklasse.
llustrasjonen viser prinsipper for installasjon av lysarmaturer med ulik beskyttelsesklasse.

Leave a Comment