Nattbordlampe

Nattbordlampe- hvilken lampe du skal velge?

Nattbordlampe til soverom – en introduksjon

Nattbordlampe til soverom

Vi forbinder soverommet med fred og ro. Det er et sted hvor vi kan slappe av etter en lang dag.  Det er i soverom vi tilbringer mest tid og får sove. Derfor er det ekstra viktig å skape en koselig atmosfære. Ved bruk av møbler i tre, myke stoffer kan du lage et vennlig og koselig stemmning.  Vi vil fortelle deg om dagens utvalg  av nattbordlampe for soverommet. Vi har delt vårt innlegg inn i to deler. I den første vil vi se på de generelle prinsippene for soveromsbelysning. Og i den andre vil vi dele 7 tips. Du vil definitivt finne noe for deg selv. Velkommen!

Nattbordlampe. Det er snakk om estetikk.

estetikk belysning

Det er viktig for oss at belysning  oppfyller visse krav. Det skal være estetisk og funksjonell og det skal avhenge av selve rommet hvor mye  det skal være av de to. Det er altså lov å endre sin mening, men da må du vite at vi imøtekommer dine behov. I tillegg tar vi hensyn til størrelsen på soverom og type rom. Uansett om det er et rom som utelukkende brukes til å slappe av eller om vi har å gjøre med seprat sovesone,  en liten leilighet og soverommet så  må vi sikre oss en god belysning. Da kan man fokusere på en god bok før leggetid slik at du får et følelse at det er ditt personlig tilfluktssted.

Nattbordlampe til soverom – et nødvendig belysning

Nattbordlampe

Ekstra belysning er nødvendig på soverom. Det kan være vanskelig å roe seg ned før sengetid eller glede seg over faviritt TV – program når et sterk lys fra taket treffer øynene våre. Vi vil jo helst ha en koselig atmosfære på vårt soverom og mulighet til å slappe av.

Nattbordlampe på soverom skal gi et mykt, men svakt lys. Derfor er utformingen av lampen viktig. Lys skal gi god belysning men skal ikke skade øynene våre og det er derfor vi ofte velger lampeskjermer. Lyset må ha riktig retning for å belyse utvalgte deler av soverommet, og til og med sengen der vi leser. På den annen siden må den være delikat  nok og retningen skal være bestemt slik at sovende person ble ikke forstyrret av lyset.

Hva er viktig når du velger en nattbordslampe?

nattbordlampe

Hvis du er ute etter en nattbordlampe, må du huske en ting. Lyset må være varmt, det kan ikke være blende  og her er riktig valg av lyspære i fokus. Dette er hva lampeskjerm er til. Den skal i hert fall være minst halv menter fra nivå til sengen. Ta hensyn til dette også når du velger nattbord.

Nattbordlampe kan utstyres med en lampeskjerm. Dette er en god løsning fordi lyset som går gjennom lampeskyggematerialet er mykere, men fremdeles veldig behagelig. I tillegg gjør en slik design at soverom utstyrt med lampeskjerm soverommet fremstår veldig hyggelig og rolig, til og med romantisk. En annen fordel med lampeskjerm er at det er mulighet til å skifte de ved behov. Det gjør at de er veldig praktiske. I tillegg kan du på en enkel måte endre stilen om det gamle arregnementet skulle være litt kjedelig.

Hvor skal en nattbordlampe plasseres?

nattbordslamper

Generelt plasserer vi nattbordslampe der nattbord står. Den skal ligge nær king size seng. Nattbordlampen skal i hvert fall være i rekkvevidden for lysbryter. Tips – kanten av lampeskjermen skal være minst halv meter fra sengenivå. For ytterligere belysning i soverom, som skal fremme en avslappende atmosfære velger vi gjerne lamper som er utstyrt med en justerbar arm med en liten lyskilde. Hva er hensikten med den type løsning? Hovedelementet dvs. basen der hvor lampeskjermen er plassert på, er ansvarlig for det diffuse myke lyset ved sengen. Da tilfører lyset et ønsket atmosfære. Dette lille punktet på den justerbare armen er en veldig praktisk løsning. Det det som moderne nattbordlamper tilbyr og som gjør dem så universelle. Vi kan fritt velge lysretning og sikre oss en komfortabel lesetid på kvelden. I tillegg blir ikke  vi eller den andre person ved siden av oss blendet lys.

Velg en lampe til soverom utifra soveromsstørrelse!

Hvilken soveromslampe fungerer best? Det avhenger av størrelsen og stilen i ditt soverom. Det er også avhengig av dine personlige preferanser. Sjekk våre tips som kanskje vil hjelpe deg med å bestemme om hvilken belysning du skal velge til ditt soverommet. Her må vi ta i betrakning om soverom brukes kun til å sove eller om soverom er både et garderoberom og et rom til å slappe av. Lysekroner, vegglamper og nattbordlamper hovedsaklig fungerer utmerket i ethvert interiør. På grunn av det brede utvalget av lampetyper vil det ikke være noe problem å matche spesifikk design og former til det generelle innredningen som brukes  i leiligheten.

Pendel eller gulvlampe?

pendellampe stue

Etter at vi har valgt en type lampe er det på tide å bestemme  hvordan vi skal plassere eller installere  den modere lampen.  Nattbordlampe trenger ikke å være på bordet ved siden av sengen. Den kan like gjerne finne sin plass over hodegavl eller på sideveggen.

Den mest tradisjonelle og samtidig sikre løsningen er at soveromslamper er plassert på nattbordet. Men hva skjer om vi mangler plass på et nattbord? Eller gir ikke størrelse på soverom akkurat mulighet til slike møbler? Gulvlamper kan være et alternativ. Det finnes mange typer av gulvlaper. Her er det mye å velge mellom med tanke på utførelse, type materialer og farger. De kan tilpasses ethvert innredning uavhengig av hva slags type design du har fra før.

Hvis du vil spare plass på gulvet så kan nattbordslampen monteres på sideveggen eller direkte over hodegavlen. Husk at lyset må ikke være rettet direkte mot øynene. For å sikre det er det nødvendig å montere lampen riktig.  Vær obs på at du skal ikke montere lampen for lavt for det skal være tryg slik at du ikke får skader i hodet ved å reise seg . Vær oppmerksom på hvordan lampen slås på og av slik at det er lett å komme bort til lysbryter.  Moderne lamper tilbyr forskjellige måter å slå på/av. Her må vi ta hensyn til hvor skal lampen plasseres og hva er våre behov slik at lysbryter er ikke for langt unna.

Å skape den riktige atmosfæren med god lyskilde

nattbordlampe

Vi har tatt opp et tema om lampeskjerm, konstruksjon av lampen og farger.  La oss si at vi har bestemt oss for hvor nattlampen vår skulle stå eller henge. Men hva annet er det å tenke på? Jo, en lyskide!  Den mest brukte løsning er en energisparende LED lyspærer. Vi tenker ofte på hvor kraftige de er men også på farger og form. Lyspærer kan gi forskjellig type lys fra varmt til kaldt og det er verdt å tenke seg på hva vi øsnker oss.

En interessant løsning er en nattlampe med dimmer. Det er en moderne og energisparende løsning. Lar deg få et kjølig lys som ikke fornærmer øynene, samtidig som du garanterer tilstrekkelig belysning.

Våre 7 tips om soveromsbelysning  som vi deler med deg!

belysning soverom tips

Stemningslys på soverommet er et av de viktigste elementene i innredningen i det rommet.  Det første som vi ofte tenker som er det viktigste på soverom er en seng, men umiddelbart etter det – stemningsbelysning. Hvordan velge en riktig belysning for å oppfylle alle sine ønsker? Hvordan oppnå en hyggelig stemning? Her er våre praktiske tips. Det er våre soveromsbelysnings tips i syv trinn!

1. Hvilken lampe skal jeg velge?

Soverom er et spesiell rom i huset. Det er her vi lader opp våre batterier etter en lang dag. Og selv om vi tilbringer mesteparten av tiden her mens vi sover, så er det slik at vi trenger lys for å lese eller ha det som dekarasjon og derfor er det viktig at vi har riktig belysning.  Det riktige lyset skaper klimaet på soverommet og den beste atmosfæren når vi vil slappe av.  Det er nyttig om kvelden når vi leser en bok i sengen, eller når du velger ting fra skapet om morgenen. Den beste løsningen er å ha noen få lyspunkter som vil gi det lyset som trengs når du trenger det. Bruk:

nattlamper,

leselys,

-en stå lampe,

-veglamper nær speil,

-garderobebelysning,

-dekorativ belysning.

2. Nattbordlampe ER EN BASIC!

Vanligvis er den viktigste lyskilden i rommet et taklampe soverom eller en hengelampe. Men ikke denne gangen! Nattbordlampe brukes ofte på soverom. Vi vil ha nok lys om kvelden til å komme inn på soverommet og forberede seg på sove. Vi slår det på når vi våkner om natten eller på en grå vintermorgen.

En tradisjonell nattlampe med lampeskjerm gir lys mens du står på nattbordet. Dekorative lampebaser av denne typen fullfører soverommet med vakre detaljer. Det er så mange lamper å velge mellom og som er tilgjengelige og det gjør at at alle vil finne en lampe som passer perfekt til innredningen på soverommet.

3. EN STILLIG ALTERNATIV – hengelampe i stede for bordlamper

I jakten på vår stil finner vi ofte interessante og alternative løsninger. En av dem er å erstatte nattbordlampe med en dekorativ hengelampe. For å få overhenget til å passe godt på dette riktige stedet i innredningen så se gjerne etter en lampe som ikke er så stor i diameter. Det kan være et rør, en orientalsk lykt eller en hvilken som helst annen form som vil passe i størrelse i det rommet som tradisjonelt  har lampen som står på nattbordet. Heng de samme lampene på begge sider av sengen, eller heng de to nær hverandre. Det er bare å leke med de og prøve å henge de på forskjellig måte. Ikke være redd og prøv med din egen individuel stil.

Når du bestemmer deg for en slik løsning, husk å henge lampen lavt – ca. 50 cm over sengen. Så sørg for at ledning har itlstrekkelig lengde.

4. Moderne lysekrone SOM EN DEKORASJON

belysning stue inspirasjon

Lamper som gir sentral lys funger godt på soverom. Som oftest er de mer som en dekorasjon enn belysning. Uansett så  lyset deres skal også være mykt, det skal ha positiv påvirkning på oss.  Hvis du bestemmer deg for å henge en lysekrone eller taklampe, må du være oppmerksom på høyden av overhenget. Lampen må henge lavere enn i andre rom. Det er best at den har diffuse lysskygger eller at lyset rettes mot taket. Da vil det reflekterte lyset peke mot oss og det vil skape en hyggelig og avslappende atmosfære.

Husk også å ikke henge en stor og massiv lampe over sengen. Denne løsningen er ikke bra. Du kan føle deg overveldet mens du ligger i sengen. Lampen som henger over deg kan til og med påvirke din søvnskvalitet. Hvis du ikke er i stand til å henge lampe ved siden av sengen og du blir tvunget til å plassere den rett over den,så i hvert fall velg en taklampe eller heng lett innredning, f.eks. laget av papir eller fjær.

5. Leselys, …eller HVA?

Hvis du liker å lese før sengetid, så er en leselampe et must i ditt soverommet. Ikke prøv å tvinge deg til å lese i lyset fra nattbordslampen. Lyset blir alt for svakt. Å lese ved en nattbordslampe kan gjøre deg trett og påvirke synet veldig ganske dårlig. Det vil være mye bedre hvis du bruker en lampe som lyser bokens sider godt. Det kan være en vegglampe med justerbar lysretning, eller en justerbar gulvlampe, i tillegg til en LED-lampe.  Det viktigste er at lyset gir nok lys til å lese og at det stråler ikke rett mot andre.  Når du ser etter en leselys, er det også verdt å ta hensyn til vegglamper som er kombinert med en lampeskjerm. Det finnes også en nattbordslampe inkludert med en LED-lampe som er montert på siden. En slik «2in1» -lampe vil belyse soverommet tilstrekkelig. 

6. BELYSNING AV BRUKSOMRÅDER – RIKTIG speilbelysning | garderobebelysning

Uansett om ditt soverom har et sminkebord med et frittstående speil eller kanskje henger speil rett på veggen så trenger du belysning. Da kan du se deg i speilet og vurdere det ferdige antrekket eller sminke. La oss ta til vurdering en lampe som henger over rammen. Belysning plassert her vil forårsake skygger i ansiktet, så dette er ikke den beste løsningen. Lamper på begge sider av speilet vil myke opp figuren og det vil være mye bedre.  Lamper plassert vertikalt på siden som skinner med hele overflaten eller flerpunkts-lamper vil fungere bra her.

Med god belysning vil enhver kreasjon og sminke se bra ut. Da kan du føle deg som Hollywood – stjerne. Men når vi kommer til garderobe tema, så må du velge antrekk. Å grave gjennom garderoben, uten god belysning vil vi ikke finne noe. Bruk gjerne justerbare taklykter, innebygd lys i panelet over garderoben eller led strip montert i garderoben. Etter å ha lyst opp hyllene, vil du raskt oppdage at det ikke kan være så vanskelig å finne noe i bunnen av garderoben.

7. Den rette nattbordlampe er nøkkelen til suksess

Når alle viktige soner er allerede opplyst, er det på tide å tenke på dekorativ belysning og det generelle stemningen i forhold til lys på ditt soverom. Den varme fargen kan harmonisere pent med alle andre fargene. Lampeskjerm for det meste skal gi lys oppover, fordi reflektert lys skaper en avslapende stemning. I tillegg til lampeskjermer kan du finne matchende og dekorative lyslamper. Vegglamper eller spotlights vil gi sjarmen til soverommet med delikat lys rettet mot veggen, bilder og andre dekorative elementer. LED-belysning i taklister eller over sengen er en veldig funksjonell og effektiv løsning. Og hvis du setter sammen takbelysning med en dimmer så vil det gi deg muligheten til å endre stemningen på soverommet når som helst.

Noen belysning inspirasjon for deg – en oppsumering

belysning inspirasjon

Mange mennesker kan ikke forestille seg å fungere på soverommet uten funksjonell belysning ved sengen. Det betyr at det er så viktig å vite hvordan man velger riktig nattbordslampe til soverommet. Belysning kan endre seg mye i et rom, spesielt siden det har en effekt på stemningen. Og det er ønskelig  å ha en avslappende atmosfære på soverommet.  Det er der vi ønsker å slappe av og roe ned.

nattbordlampe

Vi håper på at dagens artikkel har supplert kunnskapen din om hvordan du velger en riktig nattlampe til soverommet. Alle elementene ovenfor vil påvirke atmosfæren og stemniongen  på soverommet. La oss sørge for at lyset ved sengen din er hyggelig og oppfyller de funksjonene og har fått en interessant og smakfull setting.

belysning inspirasjon

Leave a Comment