Hva er typer belysning i hjemmet?

I et godt opplyst hus er det trivelig og behagelig å bo, så du bør ikke spare på antall lamper. Det er verdt å gjøre en innsats for å velge riktig belysning, fordi lys er en av faktorene som påvirker trivsel og helse.

Belysning funksjoner

Lys i huset har to grunnleggende funksjoner: utilitaristisk og estetisk. Ulike typer belysning brukes til implementering. Nyttefunksjon – gjør det mulig å utføre forskjellige aktiviteter når solens lys ikke er sterkt nok; estetisk – gjør det mulig å forme inneklimaet. Justering av belysning til rommets funksjon innebærer ikke bare å endre lysintensiteten, men avhenger også av kildetypen og deres mengde. I tillegg skal godt planlagt belysning harmonere med interiørdesign og farger. Hvert interiør skal ha flere forskjellige lyskilder. Belysning inne i en boligbygning skal tjene komforten til husstandenes medlemmer, men også oppfylle en dekorativ funksjon, med vekt på rom og interiørdesign i rommene eller arkitektoniske detaljer i dem. Det er tre typer belysning.

Hengelamper

Dette er den grunnleggende belysningstypen som erstatter solens naturlige lys. Det lyser opp hele rommet i rommet for å sikre god orientering i interiøret. Det lar deg lysne rommet helt, men det er ikke nok som den eneste lyskilden, spesielt på kjøkkenet eller på kontoret, hvor det er nødvendig å sette inn et stikklys som fokuserer lyset i stedet for å distrahere det. Når du jobber ved et skrivebord, leser en bok i sengen eller kutter grønnsaker ved en kjøkkenbenk, trengs et intenst lys nedover: på skrivebordet, boken eller skjærebrettet. Generelt lys kan ikke være så sterkt, intenst og hvitt som spotbelysning – funksjonelt, fordi det ikke lar deg hvile og bli for slitsomt for husholdningen. Generell belysning kan være en lysekrone eller flere inventar i taket. Som lyskilde brukes pærer, halogener, lysrør eller oftere lysdioder. Generell belysning slås vanligvis på av veggbrytere som er plassert ved inngangen til rommet. Lamper som gir diffust eller reflektert lys fra tak og vegger (de trenger ikke å være plassert i den sentrale delen av taket) brukes i denne typen belysning. På grunn av at belysning er den mest brukte, er det verdt å bruke energisparende lyskilder.

Spotbelysning

Dette er veldig praktiske og nyttige lyskilder, fordi de muliggjør komfortabel og enkel utførelse av mange aktiviteter i god belysning, tilpasset funksjonene til bestemte steder i hjemmet, for eksempel når du spiser måltider, leser eller ser på TV. Det gjør det mulig å skille funksjonelle deler i rommet, og lyset skal være tilstrekkelig lyst og rettet mot operasjonsområdet slik at det ikke skader eller blende. Lamper brukes her for å angi forekomstretningen av fokusert, direkte lys.

Dekorativ belysning

De er skapt ikke bare med tanke på lyseffekt, men også, og kanskje til og med hovedsakelig dekorative. Dekorativ belysning har i utgangspunktet bare dekorative funksjoner eller hjelper til med å vise elementer av dekor. Den kan få frem et bilde, foto, arkitektonisk detalj, møbler eller plante fra mørket. Vanligvis er dekorativ belysning begrenset til ett eller to områder i et rom, og lyset er en fokusert bjelke. Et dekorativt sted eller et lett mønster på romveggen kan også utføre en dekorativ funksjon. God dekorativ belysning bruker et spill av lys og skygge for å skape riktig interiørklima. Lamper som gir lineært eller fokusert lys (kan farges), som direkte lyser det valgte objektet, brukes til denne typen belysning. Dette er forskjellige typer LED-strips og bakgrunnsbelysning, bordlamper eller vegglamper.

Arrangement av belysning

For å planlegge belysning i hjemmet eller leiligheten din, må vi tenke på hvilke funksjoner den skal utføre. Generell, lokal (også retningsbestemt) og dekorativ belysning – tilpasset romflaten, deres høyde, antall vinduer og møbelinnstillinger vil være ansvarlig for gjennomføringen av oppgavene. La oss starte med salongen. For å understreke dens avslappende natur er det verdt å fokusere på belysning med mulighet for jevn justering. Om nødvendig dreier vi bryteren og får et varmt, mykt, diskret lys, ideelt for å slappe av på sofaen. La oss tenke på hovedbelysningen og den generelle belysningen (la oss montere den f.eks. Over et salongbord, ikke i midten av rommet) og mindre punkter tildelt til bestemte steder (f.eks. En lampe bak stolen). Regelmessig lokaliserte «landemerker» i belysningsinstallasjonen vil være nyttige, f.eks. Flere centimeter fra gulvet eller i himling.

Har fargen på belysningen betydning?

Enten lyset er lyst eller mørkt, mer gult eller hvitt, påvirker ikke bare bekvemmeligheten av å utføre visse aktiviteter, men også trivsel. Mennesket slapper av, slapper av og slapper av sinnet i svakt, varmt og ute av fokuslys. I kontrast til det, med intens, sterkt og hvitt lys kan du fokusere på handlingene dine og fokusere på arbeidet. Skarpt lys retter oppmerksomheten mot spesifikke ting. Tradisjonelle lyspærer, som ikke lenger brukes i leiligheter, har en fargetemperatur på 2700 K, noe som er verdt å sammenligne med fargen på stearinlyset 1800 K. Lyspærer som sender ut et nøytralt hvitt lys, som er egnet som generell belysning for taklamper eller spotlys for veggarmaturer, de har 4000 – 4500 K. Kjølig eller kaldhvit (6000 – 6500 K) vil fungere når du lyser utvalgte steder med en intens og lys strøm av ekstra lys, for eksempel kjøkkenbenkeplate, skrivebord, baderomsspeil. Varm hvit farge – omtrent 2500 K passer ideelt som generell eller ekstra belysning på steder designet for avslapning, hvile eller søvn. Varme farger anbefales i barne- og babyrom og på soverommet, mens kalde er på kontoret og studioet. Varmt lys vil pent opplyse spisebordet og oppmuntre deg til å spise, men nøytralt eller kaldt vil fungere ved kjøkkenbenken når du tilbereder måltider.

Belysning er et viktig element i hvert hjem. Du må tenke nøye og ta riktige beslutninger som ikke er enkle. Alt må samsvare. Lamper skal ikke bare være et av hovedelementene i rommet, men også ha en dekorativ funksjon.

Leave a Comment