Hvordan skal et lite bad være tent?

Et lite bad er en stor utfordring. Dette gjelder, et bad som er dårlig opplyst blir enda mindre. Uansett størrelsen på rommet, bør det imidlertid alltid gi inntrykk av å være romslig og lys. Nøkkelen er å installere de rette lampene som godt vil belyse hele plassen. Du kan imidlertid ikke overdrive, fordi effekten blir motsatt.

spotlys som er ideelle for badet

Belysning for et lite bad

Dagslys spiller en spesiell rolle på bad med begrenset plass. I en situasjon der badet ikke har et vindu, er det veldig viktig at minst en av lyskildene har en farge som ligner på dagslys. Uansett overflaten på badet vårt, er det en allment akseptert regel at det må være minst to typer belysning i det. Et lysarmatur plassert i midten av taket utfører vanligvis funksjonen til generell belysning. Når du bestemmer deg for å plassere en lysekrone, må du huske at den ikke henger på for lang linje, fordi det kan begrense friheten til bevegelsene våre.

funksjonell belysning for et lite bad

Plafond

God vask og speilbelysning bør gjøres rett etter taket. Baderomsloft er hovedtypen. Vi har å gjøre med en konstruksjon som tar liten plass i sin mest klassiske form. Plafond fester seg til taket og diffunderer lyset godt. Dette, i sin tur, spretter fra taket, faller på resten av rommet, noe som gjør dem lysere og bedre opplyste. Baderomstaket henger ikke på en lang ledning, og det er derfor ingen fare for at hodet støter inn i det når du beveger deg på badet. En udiskutabel fordel er den enkle installasjonen og muligheten for å plassere den ikke bare i taket. Baderom tak kan utføre funksjonene til ekstra belysning plassert på sideveggene. I hvert fall i stedet for vegglamper.

tak som en flott løsning for badet

Vegglampe

Lyst og intenst lys er nødvendig for vasken og speilet. Dette er et sted hvor menn barberer seg og kvinner sminker eller ansiktspleier, så god belysning av disse stedene er ganske enkelt et must. Lamper må imidlertid belyse ansiktet og ikke rettes mot speilet. Det beste i dette tilfellet er lampetter som lyser opp hele overflaten og vil bli plassert i ansiktshøyde. Lyset skal rettes i tilstrekkelig vid vinkel slik at det ikke reflekterer seg fra speiloverflaten. Ellers vil det blinde oss, noe som vil forårsake både belastning på øynene og effektivt forhindre at du sminker deg eller gjør deg klar til å gå ut. Invester i belysning som er jevn og ikke skaper skygger i ansiktet. Vegglamper er en god løsning. I dette tilfellet er det best å feste lampene på begge sider av speilet. Belysning valgt på denne måten vil lette den daglige driften og bruken av badet. Selv om den er liten.

praktisk baderomsbelysning

Belysning på bad eller dusjrom

Et badekar eller dusjhjørne krever ofte separat belysning. I denne sonen skal ikke lyset være for sterkt og blendende. Det er veldig viktig å skape riktig klima som vil gjøre bading i badekaret veldig avslappende. En populær løsning er å plassere flere punktkilder for lys rett over badekaret, for eksempel i et himling eller å bruke lampetter med lys rettet oppover. LED-strips er også en moderne løsning, som ikke bare gir et mykt lys, men også skaper en lunefull og avslappende atmosfære.

Hvordan ta vare på sikkerheten?

Badet er det fuktigste rommet i hele huset, så selv om det er riktig ventilert, bør du velge lysprodukter med vel valgt fuktmotstand. Når du handler, må du kontrollere beskyttelsesgraden for armaturer bestemt av det tosifrede IP-symbolet. Det første sifferet bestemmer motstanden mot inntrenging av støv, støv og andre kroppsbord til innsiden av armaturen, mens det andre sifferet refererer til fuktmotstand. Det anbefales å montere produkter med en IP65 over dusjen eller badekaret, på steder utsatt for sporadiske spor, kan du installere belysning med IP44, og andre steder – inventar med IP21.

Stemmer fargen på lyset?

Når vi velger belysning på badet, må vi også ta hensyn til lysets farge. For baderom anbefales det å bruke en kjølig fargetemperatur. Det vil gi oss en høyere kontrast og bedre synsskarphet – dette er spesielt viktig når du barberer eller påfører sminke. Bruk kjøligere lys (dagslysfarge 5000-6500 K) eller kjølig hvitt (4000-5000 K) i interiører dominert av hvite og kule farger. Mens baderom i tradisjonelle varme farger anbefales det å bruke varmere, mykere og diffust lys (2700-3500 K).

Hvordan visuelt forstørre et bad med lys?

Uansett hvilken overflate badet vårt har, bør minst to typer belysning brukes. En av dem skal være sentral belysning, for eksempel plassert i midten av taket. Det kan være en tradisjonell lysekrone eller moderne halogenøyeletter hengende i taket. Det er også verdt å bruke spotbelysning. Belysning av speilet over vasken er en flott løsning. Lyskilden bør i dette tilfellet plasseres på en slik måte at ansiktet til den som ser på speilet blir jevnt belyst, og lysets farge så nær fargen på naturlig lys som mulig. I små baderomsinteriører fungerer også spotbelysning, som er designet for å belyse vegginnsparinger, hyller og glassskap. På denne måten vil vi optisk forstørre interiøret, og i tillegg vil det være en mulighet til å vise dekorative elementer på badet.

spotbelysning på badet

Baderomsbelysning, spesielt lite, er en utfordring. For å oppfylle det, må du holde deg til visse regler. Et godt opplyst bad vil være vennlig, og å bruke det vil være en glede. Baderomstak er en god løsning, men det er definitivt ikke nok. Så husk om tilleggslyset, hvorav det viktigste er god belysning av vasken og speilet. I tillegg kan du installere halogener, som også vil ha en dekorativ funksjon.

Leave a Comment